Her Bor Vi

Klippfisk

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Klippfisk

Publisert: 19. november 2015 12:54 Av: Thale Skogstad, Krysspress

Klippfisk er saltet og tørket fisk av torskefamilien, og ifølge kjennere gir gyteklar skrei den beste klippfisken.

Klippfisk er et langt mer foredlet produkt enn tørrfisk, og må ikke forveksles med denne.

Klippfisk ble før i tiden tørket på klippene – og derav navnet. I dag er tørkingen blitt mer industrialisert og foregår i hovedsak i innendørs tørkeanlegg . Fisken blir hodekappet, sløyd, renset, vasket og flekket ned til sporen. Sidene brettes ut. Fisken legges i stabler med salt i mellom lagene. Etter to-tre uker er den saltmoden og da blir den tørket. Det er bare vannet som fjernes, og fisken beholder alle sine verdifulle næringsstoffer.

I motsetning til tørrfisk er klippfisk et produkt som ble introdusert i Norge fra utlandet på slutten av 1600-tallet, og det er derfor ikke noen særegen nordnorsk tradisjon.

To store klippfiskprodusenter i Nord-Norge finner vi i Tromvik i Tromsø og Vanna i Karlsøy.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Helgelendingen
Avisa Nordland
Lofotposten
EiendomsMegler 1
Snakk
Rana Blad
iFinnmark
SpareBank 1 Regnskapshuset
Premiér AS
Framtid i Nord
iTromsø
Bakehuset Nord-Norge
SpareBank 1 Forvaltning
Krysspress
Nordlys
Brødrene Ingebrigtsen
Lyngenlam
Fremover
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Ishavskraft
Altaposten
Harstad Tidene
Violet Road
Vesterålen Online