Aktuelt

Camilla 1

Camilla Lorentzen skal håndtere både kommersiell og ideell virksomhet.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen, KRYSSPRESS.

DEN MANGFOLDIGE FRIVILLIGHETEN

Frivillighetssektoren er viktigere enn vi aner – og mer mangfoldig enn vi kan tenke oss!

– Jeg har ført regnskap for Tromsdalen UIL (TUIL) siden 2010. Jeg har det på en måte «i fingrene». Men jeg kan forstå dem som mener det er veldig mange ulike regler å forholde seg til – særlig i et idrettslag som både driver med breddeidrett og elitesatsing, og som finansierer virksomheten sin både gjennom dugnadsinntekter og kommersielle inntekter, forteller regnskapsfører Camilla Lorentzen (36).

Jeg kan forstå dem som mener det er veldig mange ulike regler å forholde seg til – særlig i et idrettslag som både driver med breddeidrett og elitesatsing

Regnskapsfører Camilla Lorentzen, SNN Regnskapshuset

Strenge regler

Beregningen av merverdiavgiften bidrar i seg selv til å gjøre økonomien i et idrettslag mer komplisert – både fordi mange av sponsorene er inne med «barteravtaler», der deler av sponsoratene består av levering av varer og tjenester – men også fordi momsreglene kan variere fra sesong til sesong.

– Merverdiavgiften er i seg selv ikke spesielt vanskelig å håndtere. Men det er viktig å huske at det finnes forskjellige regler for økonomisk rapportering – avhengig av hvilken divisjon klubben spiller i. I tillegg til å rapportere til det offentlige, må toppklubbene også rapportere til fotballens egne organer, for å kunne innfri kravene til profflisens, forteller hun.

TUIL er en klubb som lenge har vekslet mellom å spille i 1. divisjon og 2. divisjon – og som dermed like hyppig har måttet «bytte regelverk».

Camilla 2

Campingplassen er en viktig del av virksomheten i TUIL AS.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen, KRYSSPRESS

Veldrevet

Sammenliknet med de største klubbene i Tippeligaen, er TUIL en liten klubb. Men i nordnorsk sammenheng er dette en stor klubb, med mange medlemmer og allsidig virksomhet.

– Jeg vil påstå at TUIL er en veldrevet klubb. Klubben har en egen økonomisjef, og dermed god struktur. Jeg bistår denne økonomisjefen og skal bidra til at reglene følges og at ting skal bli korrekt. Gjennom SNN Regnskapshuset er jeg både rådgiver og regnskapsfører. Etter å ha jobbet sammen over mange år – har vi utviklet et veldig fint samarbeid. Jeg er i kontakt med klubben veldig ofte, og i tillegg til kommunikasjon på telefon og e-post har jeg rutiner om å besøke klubben flere ganger årlig. Dette bidrar til å gjøre samarbeidet enda bedre, mener hun.

Spennende er det også! TUIL er på mange måter en foregangsklubb – også i nasjonal sammenheng – og var den første norske klubben som organiserte den kommersielle virksomheten sin i et eget aksjeselskap.

Camilla 3

Camilla Lorentzen har fulgt TUIL veldig tett over år - og gleder seg over veldig mye spennende som skjer i Tromsdalen, med TUIL som drivkraft.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen, KRYSSPRESS

Frivillig drivende kraft

– Et idrettslag er ikke skattepliktig på samme måte som et aksjeselskap er. Men TUIL AS er jo skattepliktig, og i dette selskapet er Tromsø Camping en viktig del av virksomheten. Her har det skjedd veldig mye spennende de siste årene, med utbygging både i form av nye hytter, nytt fellesbygg og nytt anlegg for bobilcampere, sier hun – og forteller om andre ting som også skal skje i den nærmeste fremtiden.

– Det er ikke så lenge siden TUIL Arena sto ferdig, og nå har jeg nettopp fått en gjennomgang om planene for den nye innendørshallen som nå skal bygges. Det skjer utrolig mye spennende i Tromsdalen – med TUIL som drivende kraft, sier hun.

Frivilligheten er viktig på mange områder – også som drivkraft i lokalsamfunnet.

FAKTA:

snn-regnskapshuset

  • SpareBank 1 Regnskapshuset Nord-Norge er en ledende totalleverandør av regnskaps- og rådgivningstjenester. I tillegg til regnskap tilbys fakturaflyt og betaling, rapportering, årsoppgjør og bedriftsøkonomisk rådgivning.
  • Løsningene er tilpasset bedrifter, lag og organisasjoner innenfor alle bransjer og størrelser. SpareBank 1 Regnskapshuset Nord-Norge er tilgjengelig med 10 kontorer spredt over hele landsdelen – både i Nordland, Troms og Finnmark.
  • SNN Regnskapshuset vektlegger lokal forankring. Dette betyr også at hver kunde får fast kontaktperson og individuell oppfølging. Ambisjonen er å være en god samarbeidspartner – med skreddersydde løsninger tilpasset hver enkelt kunde.
Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Krysspress
Framtid i Nord
Helgelendingen
Avisa Nordland
Brødrene Ingebrigtsen
Vesterålen Online
Premiér AS
SpareBank 1 Forvaltning
Bakehuset Nord-Norge
iTromsø
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
EiendomsMegler 1
Lofotposten
Sparebank 1 Nord-Norge
Altaposten
Nordlys
Lyngenlam
Troms Folkeblad
Harstad Tidene
Snakk
Ishavskraft
SpareBank 1 Regnskapshuset
Violet Road
Fremover