Aktuelt

Etterlyser samfunnsansvar

Vadsø-ordfører Hans-Jacob Bønå mener anleggsbransjen bør vise større evne til samfunnsansvar.

– Vi snakker ofte om at forbrukerne må bli flinkere til å velge varer fra lokale produsenter, men jeg tror privatpersoner er mer bevisste på sine valg enn hva store deler av næringslivet selv er, mener han.

Både i forhold til valg av leverandører, og også evnen til å tenkte langsiktig verdiskapning mener han næringslivet har mye å gå på – og særlig mener han bygg- og anleggsbransjen bør se seg selv i speilet.

 

Kynisk og kortsiktig

– Jeg tror ikke denne bransjen er flink nok til å utvikle ny kompetanse gjennom å ta inn lærlinger, og jeg vet at bransjen over tid har utviklet seg til å bli mer kynisk – der lokale underleverandører skvises, sier han.

Som malermester har han spesielt god kjennskap til bygg- og anleggsbransjen, og han har over tid fulgt en utvikling han ikke er spesielt begeistret for.

– Jeg skulle ønske jeg kunne si at den negative utviklingen bare gjelder de store internasjonale aktørene, men det samme gjelder også for de store norske og nordnorske aktørene. Den kortsiktige økonomiske gevinsten fremstår som det eneste som betyr noe; hovedentreprenørene opererer med fastpris på prosjektene sine, og berger sin egen inntjening ved å presse underleverandørene så hardt på pris at flere av disse bukker under. Det er en utvikling som burde uroe de fleste av oss, men det virker ikke som om de store aktørene lar seg påvirke, sier han.

 

Jeg tror privatpersoner er mer bevisste på sine valg enn hva store deler av næringslivet selv er

Hans-Jacob Bønå, ordfører i Vadsø

Ansvar lønner seg

Det er velkjent at mange i bransjen foretrekker å hente billig arbeidskraft fra utlandet fremfor å ansette egne fagarbeider eller å ta inn lærlinger – og Bønå har sett eksempler som kan fremstå som lett komisk for utenforstående.

– Jeg fulgte en ganske stor entreprenør fra Øst-Finnmark, som benyttet påståtte håndverkere fra Øst-Europa. Det viste seg at snekkeren egentlig var servitør – og mureren var utdannet ballettdanser. Jeg tror ikke kvaliteten på arbeidet blir bedre av dette, jeg er i tvil om at disse arbeiderne jobber så raskt at prisen blir lavere – og det er ingen grunn til å tro at dette skaper en vekst og en samfunnsutvikling vi ønsker oss, sier han.

– Men vil ikke de store entreprenørene som bryter ut av mønsteret risikere enorme økonomiske tap?

– Kanskje kortsiktig, men alt tyder på at det lønner seg å ta samfunnsansvar. De aktørene som driver virksomheten sin med høy etisk standard og som også bidrar til å skape vekst for andre, ender som de foretrukne, og vil nyte godt av satsningen sin – også økonomisk. Det handler også om troverdighet, og om evnen til å leve som man lærer. Næringslivet kan ikke oppfordre forbrukerne om å opptre bevisst og til å handle lokalt, uten å vise samme vilje til å ta bevisste valg selv, mener han.

 

Hans-Jacob Bønå

Vadsø-ordfører Hans-Jacob Bønå mener mange næringsaktører kunne bidratt til større verdiskapning lokalt.
(Foto: Vadsø kommune)

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

SpareBank 1 Forvaltning
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
SpareBank 1 Regnskapshuset
iTromsø
Harstad Tidene
iFinnmark
Framtid i Nord
Snakk
Brødrene Ingebrigtsen
Rana Blad
EiendomsMegler 1
Altaposten
Vesterålen Online
Premiér AS
Lyngenlam
Violet Road
Sparebank 1 Nord-Norge
Fremover
Krysspress
Avisa Nordland
Helgelendingen
Troms Folkeblad
Bakehuset Nord-Norge
Ishavskraft