Her Bor Vi

Haill

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Haill

Publisert: 24. oktober 2015 01:00 Av: Thale Skogstad, Krysspress

«Haill» er et gammelt nordnorskt uttrykk, der mannen hadde sin siste natt med kona før han la ut på fiske, noe som skulle bringe fiskelykke og stor fangst. Hvor ordet «haill» kommer fra, vites ikke sikkert. Én mulig forklaring kan være at det kommer av hell (fiskelykke), men det kan også komme av hold – å holde på noe.

På folkemunne skal uttrykket ha sin opprinnelse i kvinnens utspekulerte sinn. Når gubben var på fiske i lange perioder, slet kjerringa med å stille sine ustyrlige lyster. I tillegg var hun redd for at mannen skulle være utro. Derfor passet hun på å «få seg» før han dro, ved å lure den stakkars mannen til å tro at dette var en forutsetning for et vellykket fiske. En annen teori er at dette var mannens måte å sikre seg en runde i sengehalmen.

I dag sier man at jo ferskere «haill», jo større fisk, og for å sikre at «haillet» holder seg ferskt er det viktig og ikke vaske seg. «Haillet» kan vedlikeholdes ved «handhaill». Om man trenger litt ekstra «haill» så kan dette nå også kjøpes på tube!!!

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Framtid i Nord
Lyngenlam
Rana Blad
iTromsø
Fremover
Troms Folkeblad
Snakk
iFinnmark
Krysspress
Nordlys
EiendomsMegler 1
Brødrene Ingebrigtsen
Violet Road
SpareBank 1 Regnskapshuset
Bakehuset Nord-Norge
Altaposten
Lofotposten
Ishavskraft
Premiér AS
Harstad Tidene
Vesterålen Online
Sparebank 1 Nord-Norge
SpareBank 1 Forvaltning
SpareBank 1 Finans Nord-Norge