Her Bor Vi

Foto:

Sametinget

Samekoftene

Publisert: 3. februar 2017 13:37 Av: Skjalg Andreassen, Krysspress

Du vil finne utallige varianter av den samiske festdrakten.

Kofta, den samiske folkedrakten, blir benyttet av samer over hele Nordkalotten. Snittet og fasongen på koftene er stort sett lik over hele det samiske området, men fargene, dekoren og hodeplaggene varierer svært mye fra distrikt til distrikt – og til en viss grad følger draktvariantene de samiske dialektgrensene.

Mennenes kofter er kortere enn kvinnenes, og hodeplaggene er svært forskjellige mellom kvinner og menn. Både kofte og lue er dekorert med bånd, blonder, tinntrådbroderier, kråkesølv og skinn. Dekoren kan vise religion, geografisk tilhørighet, hvilken familie man tilhører, og om man er gift eller ugift.

Som andre folkedrakter er samekofta en identitetsmarkør. Tidligere var det vanlig å bruke kofte både til hverdag og fest, men i dag brukes drakten stort sett ved høytider og festlige anledninger. Kofta er blitt et stasplagg, og dette er den positive siden av historien. Den langt mindre ærerike forklaringen på at samene sluttet å bruke kofte til hverdags, handler om diskriminering og en hardhendt fornorskningspolitikk, der særlig samer som var i daglig kontakt med majoritetsbefolkningen valgte å skjule identiteten sin ved å gå i andre klær.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Rana Blad
Fremover
EiendomsMegler 1
Violet Road
Snakk
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Nordlys
iFinnmark
iTromsø
SpareBank 1 Regnskapshuset
Helgelendingen
Brødrene Ingebrigtsen
Avisa Nordland
Krysspress
Troms Folkeblad
Lyngenlam
Vesterålen Online
Framtid i Nord
Altaposten
Lofotposten
Harstad Tidene
Premiér AS
Sparebank 1 Nord-Norge
Bakehuset Nord-Norge