Her Bor Vi

Foto:

Alexander Benjaminsen/ MatPrat

Skreimølje

Publisert: 9. februar 2017 12:03 Av: Skjalg Andreassen, Krysspress

Mølje med torsk, lever og rogn er «nasjonalretten» i nord.

Perioden januar-april er høysesong for det som i dag er høystatusmat, men som tradisjonelt har vært mat for alle samfunnslag – nettopp på grunn av den store tilgjengeligheten kystfolket har hatt på skrei i høysesongen.

I utgangspunktet er dette veldig enkel mat, der fisken serveres skåret i skiver, med poteter og flatbrød som eneste tilbehør og salt og pepper som eneste krydder. I løpet av de siste årene har likevel retten blitt modernisert, og gitt nye og mange spennende former for tilbereding. I dag har vi langt større tilgang på grønnsaker året rundt enn tilfellet var den gangen mølja var livsviktig sikringskost på vinteren, og vi har fått økt tilgang på ulike former for krydder. Og i dag er det nesten like vanlig å servere fisken til mølja i form av filet – loins – som de tradisjonelle «kotelettene».

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

SpareBank 1 Regnskapshuset
Harstad Tidene
Bakehuset Nord-Norge
Lyngenlam
Krysspress
Brødrene Ingebrigtsen
Lofotposten
Troms Folkeblad
iFinnmark
Avisa Nordland
Snakk
Nordlys
EiendomsMegler 1
Premiér AS
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Altaposten
Rana Blad
Vesterålen Online
Ishavskraft
Sparebank 1 Nord-Norge
iTromsø
Fremover
Helgelendingen
Framtid i Nord