Her Bor Vi

Foto:

Finnmarksløpet / Kjell O. Brun.

Finnmarksløpet

Publisert: 6. mars 2017 17:29 Av: Skjalg Andreassen, Krysspress

Finnmarksløpet har vokst fra å være et arrangement for entusiaster til å fange interesse både nasjonalt og internasjonalt.

Det hele startet i 1981, da Alta trekkhundklubb arrangerte den første utgaven av løpet, som i dag består av tre ulike løp: 500 kilometeren som kjøres med åtte hunder, åpen klasse som strekker seg over hele Finnmark fylke og 1.000 kilometer med spann på inntil 14 hunder, og juniorklassen som går over 205 kilometer og maksimalt teller seks hunder i spannet. Alle distansene har start og målgang i Alta, og den lengste distansen strekker seg til Kirkenes og tilbake til startpunktet.

I dag er Finnmarksløpet blant de mest anerkjente hundesledeløpene i verden, i godt selskap med Iditarod, som siden 1973 har vært arrangert i Alaska, og som strekker seg over inntil 1.606 kilometer. I Norge er det bare Femundløpet, med start fra Røros, som kan tåle sammenlikning, men Femundløpet er av flere grunner en «lillebror» til Finnmarksløpet – både fordi distansen «bare» er 600 kilometer, og fordi dette løpet kom til lenge etter at Finnmarksløpet var etablert.

Finnmarksløpet tiltrekker seg både internasjonal interesse og deltakere fra andre land. Slike arrangementer er det ikke så mange av i Nord-Norge, ettersom sentrale myndigheter og nasjonale idrettsledere har sørget for at det ikke har vært arrangert mer enn ett internasjonalt mesterskap i landsdelen.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

SpareBank 1 Forvaltning
Rana Blad
Harstad Tidene
Troms Folkeblad
iTromsø
Helgelendingen
Framtid i Nord
Avisa Nordland
Lyngenlam
SpareBank 1 Regnskapshuset
Brødrene Ingebrigtsen
Nordlys
Premiér AS
iFinnmark
Krysspress
Altaposten
Violet Road
Snakk
EiendomsMegler 1
Sparebank 1 Nord-Norge
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Ishavskraft
Bakehuset Nord-Norge
Vesterålen Online