Aktuelt

Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress.

Overvurdert bykamp

Rivaliseringen mellom Tromsø og Bodø er langt fra så intens at det er en reell bykamp. Den fungerer ikke engang skjerpende.

– Jeg har hørt om denne «bykampen» i alle år, men har ærlig talt aldri merket noe til den, sier Grete Kristoffersen, etter tre år som utviklingsdirektør i Bodø kommune.

– Jeg klarer ikke å kjenne meg igjen i de stadige beskrivelsene av en tilnærmet hatsk stemning mellom Bodø og Tromsø, sier direktør Nils Kristian Sørheim Nilsen i Næringsforeningen i Tromsøregionen.

Hissige redaktører

Retorikken får likevel leve videre, gjennom jevnlig skarp ordbruk i avisspaltene.

– Slik jeg ser det, er det nettopp der «bykampen» lever; i avisspaltene, gjennom redaktører som fremstår som om de virkelig ønsker å skape eller forsterke motsetningene – og blant noen fylkespolitikere som drives frem av lokalpatriotisme. Det er enkeltpersoner som driver denne «bykampen». De er riktignok svært synlige, men de er ikke slik jeg opplever det særlig representative, mener Kristoffersen.

Det er enkeltpersoner som driver denne «bykampen». De er riktignok svært synlige, men de er ikke slik jeg opplever det særlig representative

Grete Kristoffersen

På «bakkenivå», i hverdagen, opplever hun at forholdet mellom Nord-Norges to største byer som ryddig og respektfullt – der man samarbeider der man kan og konkurrerer der man må, og der den gjensidige rausheten er langt større enn man får inntrykk av ved å følge avisenes lederskribenter.

– Da jeg kom til Bodø i 2014 ble jeg møtt av overraskende mange som uttrykte beundring for ting Tromsø hadde fått til, og som hadde et ønske om å lære av Tromsøs suksesser. Blant annet den samlede innsatsen for å tiltrekke nye bedrifter og kunnskapsmiljøer til byen. Og tilvarende opplevde vi at Norut la sin dronesatsing til Bodø i respekt og erkjennelse av at det er i Bodø at luftfartskompetansen befinne seg, oppsummerer hun.

Nok med seg selv

– Med fare for å fornærme noen i Tromsø, må jeg si at folk og næringsaktører i Bodø og Nordland ikke er så forferdelig opptatt av Tromsø og hva som skjer her. De er først og fremst opptatt av seg selv, og hva de selv kan få til, sier hun.

Dette resonnementet gjentas av Nils Kristian Sørheim Nilsen – med motsatt fortegn.

I Næringsforeningen sammenlikner vi ofte Tromsø med Trondheim – og Oulu i Finland

Nils Kristian Sørheim Nilsen

– Vi samarbeider godt med Bodø, der det er naturlig og der det er mulig, men vi sammenlikner oss veldig sjelden med Bodø, sier han, og vet at dette av noen oppleves som arroganse.

Ofte har sentrale ledere i Tromsø, ikke nødvendigvis ledere i Næringsforeningen, sammenliknet egen by med storbyer både nasjonalt og internasjonalt, noe som nesten like ofte tolkes usympatisk av de som i avisspaltene fører ordet i bykampen.

– I Næringsforeningen sammenlikner vi ofte Tromsø med Trondheim – og Oulu i Finland. De utfordringene vi har, er veldig sammenliknbare med det Trondheim har eller har hatt, og mulighetene våre er ganske like det vi ser i Trondheim og Oulu, sier han.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Troms Folkeblad
Lyngenlam
Lofotposten
Framtid i Nord
SpareBank 1 Forvaltning
Fremover
Nordlys
Bakehuset Nord-Norge
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Helgelendingen
Brødrene Ingebrigtsen
Violet Road
Sparebank 1 Nord-Norge
Ishavskraft
Avisa Nordland
Krysspress
EiendomsMegler 1
iTromsø
Rana Blad
iFinnmark
Altaposten
Premiér AS
Snakk
SpareBank 1 Regnskapshuset