Her Bor Vi

Tørrfisk

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Tørrfisk

Publisert: 21. oktober 2015 01:00 Av: Thale Skogstad, Krysspress

Tørrfisk lages primært av usaltet torsk og skrei som er tørket på hjell i friluft, etter at den er hodekappet og sløyd.

Helt siden vikingtiden, og i flere hundre år, var tørrfisken selve livsnerven for lokalbefolkningen i Nord-Norge. Historiske kilder viser at Nord-Norge har eksportert tørrfisk til Europa i minst tusen år. Det meste gikk til latinske land, der fastetiden ga en enorm etterspørsel etter fisk.

I Lofoten ligger de klimatiske forholdene best til rette for tørrfiskproduksjon. Fra januar – april gir den kjølige havluften optimale forhold for tørking av fisk. Det regner lite, og fluer og andre insekter har ennå ikke våknet til liv og kan gjøre skade på fisken. For mange er den hengende tørrfisken selve symbolet på Lofoten.

Tørrfisk fra Lofoten er en beskyttet betegnelse, det er viktig for å sikre denne norske matskatten beskyttelse mot juks og kopiering på det internasjonale markedet.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Troms Folkeblad
Nordlys
Violet Road
Bakehuset Nord-Norge
Premiér AS
Helgelendingen
Brødrene Ingebrigtsen
Sparebank 1 Nord-Norge
Avisa Nordland
Snakk
Vesterålen Online
Harstad Tidene
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Krysspress
Ishavskraft
SpareBank 1 Regnskapshuset
Lyngenlam
Lofotposten
iFinnmark
SpareBank 1 Forvaltning
Altaposten
Rana Blad
EiendomsMegler 1
iTromsø