Her Bor Vi

Foto:

foto:altgodt/Gunda Djupvik

Møsbrømlefse

Publisert: 3. november 2016 22:15 Av: Thale Skogstad, Krysspress

Dette er en fylt og mektig lefse – som kan nytes til både frokost, middag og kvelds.

Enkelte synes Møsbrømlefsa er god til gammelsalta sei, mens andre vil nyte den som dessert. Det er en lokal rett fra Salten-distriktet, og noen hevder at den er selve matsjela til Indre Salten – i området rundt Fauske og Rognan. Den er blitt et symbol på tilhørighet og tradisjon, og serveres på lokale tilstelninger som bygdetunsdager, festivaler og liknende. I alle år har den også blitt servert på togstasjonen i Fauske.

Møsbrøm er i hovedsak kokt brunost og melk/vann. Dette smøres på ei lefse før man tilsetter en god klatt rømme, litt sukker og smør. Deretter steges det hele på en takke. Tradisjonen tro skal møsbrømlefse spises med fingrene og ikke med kniv og gaffel.

Selve opprinnelsen til denne retten antas å stamme fra bakstekoner som laget seg en leiv de smurte med prim, og kanskje litt rømme, når flatbrødbakstedagen var over. Dette ga energi etter en hard dag.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Vesterålen Online
SpareBank 1 Regnskapshuset
Krysspress
SpareBank 1 Forvaltning
Lofotposten
Framtid i Nord
Premiér AS
Nordlys
Violet Road
Rana Blad
Altaposten
Snakk
Brødrene Ingebrigtsen
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Ishavskraft
Sparebank 1 Nord-Norge
Fremover
Avisa Nordland
iFinnmark
iTromsø
EiendomsMegler 1
Harstad Tidene
Troms Folkeblad
Helgelendingen