Aktuelt

Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress.

Ny suksess på gamle tradisjoner

Når Harstad opplever suksess, skapes denne suksessen av historiske fortrinn.

– Selvsagt har Harstads næringsliv sine utfordringer, men jeg er først og fremst opptatt av hvordan byen skal utnytte sine fortrinn, og disse er det gledelig mange av, sier Ole-Jonny Korsgaard.

Tre viktige suksesshistorier

Han er direktør i Harstad Regionen Næringsforening, og trekker frem tre næringer i vekst – som alle har det til felles at de er knyttet til Harstads tradisjonelle næringsfortrinn.

Handelsbyen

– Over en periode på flere år opplevde Harstad stor handelslekkasje – både til Narvik og Sortland. Nå er dette bildet snudd, og handelen i Harstad tok seg betydelig opp allerede før Sjøkanten senter sto ferdig. Med Sjøkanten, og med Kanebogen senter på plass fra før av som et av landets flotteste kjøpesenter, har byen tatt en ny posisjon som handelsby. Denne posisjonen styrkes ytterligere med den nye sentrumsplanen, som bidrar til å gjøre sentrum mer attraktivt.

Den maritime mekaniske industrien har fått et oppsving. Dypvannsdokka er fullbooket for hele 2017 og til langt ute i 2018

Ole-Jonny Korsgaard

■ Den maritime mekaniske industrien

– Med tanke på den historiske rollen verftsindustrien har hatt for Harstad, er det flere som gleder seg over at den maritime mekaniske industrien har fått et oppsving. Dypvannsdokka er fullbooket for hele 2017 og til langt ute i 2018. Denne virksomheten er viktig for «de blå næringene» – enten vi snakker om villfisk eller oppdrett.

■ Kulturbyen

– Harstad har ivaretatt rollen som kulturhovedstaden i Nord-Norge. Også lokalt står kulturlivet sterkt, og innenfor kulturnæringen hører det med at Harstad er en gourmet-by. Alternativene på matopplevelser av høy kvalitet er flere i Harstad enn byens størrelse skulle tilsi.

De viktigste hemmelighetene

– Hva er det resten av Nord-Norge burde vite om Harstad?

– Det er selvfølgelig veldig mye, men særlig to ting. For det første tror jeg faktisk ikke resten av landsdelen har fått med seg at verftsindustrien er på vei opp igjen. Jeg tror de fleste står fast i bildet fra den tiden da denne bransjen slet, og var preget av nedskalering. I dag peker pilene oppover. NSK (NSK Ship Design) har skapt et sterkt og innovativt miljø, og har lyktes i å hente verdifull kompetanse fra oljebransjen – som har bidratt til å forsterke den positive utviklingen ytterligere, forteller han.

Harstad er en by som har klart å beholde småbykvalitetene.

Ole-Jonny Korsgaard

– Den andre «hemmeligheten» handler om bolyst og trivsel. Harstad er en by som har klart å beholde småbykvalitetene. Folkeparken, med sine skiløyper midt i byen, er en kvalitet i seg selv, men enda viktigere er at vi har kulturskoletilbud, Grottebadet, Bakgården, Harstad Konferansen, eliteserielag i fotball, snart Nord Norges flotteste småbåthavn. Dette tror jeg ikke så mange andre byer på vår størrelse har, sier han.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Bakehuset Nord-Norge
Violet Road
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
iTromsø
Premiér AS
Sparebank 1 Nord-Norge
Krysspress
Ishavskraft
Altaposten
Fremover
EiendomsMegler 1
SpareBank 1 Regnskapshuset
Snakk
Vesterålen Online
SpareBank 1 Forvaltning
iFinnmark
Rana Blad
Nordlys
Lyngenlam
Lofotposten
Harstad Tidene
Framtid i Nord
Troms Folkeblad
Helgelendingen