Her Bor Vi

Foto:

Filmsuksessen Veiviseren

Publisert: 6. mars 2017 23:17 Av: Skjalg Andreassen, Krysspress

Filmen «Veiviseren» skapte en ny tidsregning for norsk film i 1987.

Nils Gaups filmdebut var tidenes første samiskspråklige film, og ble den første norske Oscar-nominerte filmen siden 1957. I Norge vant den Amanda for beste film i 1987 etter sin premiere 30. september, og den ble en suksess både blant publikum og kritikere. Stadig rager den blant de største suksessene i norsk film.

Handlingen er inspirert av et samisk sagn, der brutale russer-tsjuder ved hjelp av list overvinnes av en samisk veiviser, spilt av Mikkel Gaup. Ikke bare bidro samisk som dialog-språk til at filmen ble historisk; også det actionpregede filmspråket fremsto fullstendig nytt i norsk sammenheng, der regissør Gaup hadde hentet inn stuntteamet fra Bond-filmen «A view to a Kill» for å bidra til enkelte scener.

11. april 1988 fant Oscar-forestillingen sted i Los Angeles. Den seremonien endte uten noen statuett til «Veiviseren» (danske «Babettes gjestebud» vant), men i løpet av festen fikk skuespiller Mikkel Gaup overrakt ei samekofte til filmstjernen Jack Nicholson, som i likhet med Gaup endte uten Oscar dette året.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Bakehuset Nord-Norge
Avisa Nordland
Framtid i Nord
Snakk
Lofotposten
Lyngenlam
SpareBank 1 Forvaltning
Premiér AS
Vesterålen Online
Rana Blad
Fremover
Harstad Tidene
Brødrene Ingebrigtsen
Altaposten
Troms Folkeblad
Ishavskraft
iFinnmark
iTromsø
Violet Road
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Nordlys
Krysspress
Sparebank 1 Nord-Norge
Helgelendingen