Her Bor Vi

Foto:

Alexander Benjaminsen/ MatPrat

Skreimølje

Publisert: 9. februar 2017 12:03 Av: Skjalg Andreassen, Krysspress

Mølje med torsk, lever og rogn er «nasjonalretten» i nord.

Perioden januar-april er høysesong for det som i dag er høystatusmat, men som tradisjonelt har vært mat for alle samfunnslag – nettopp på grunn av den store tilgjengeligheten kystfolket har hatt på skrei i høysesongen.

I utgangspunktet er dette veldig enkel mat, der fisken serveres skåret i skiver, med poteter og flatbrød som eneste tilbehør og salt og pepper som eneste krydder. I løpet av de siste årene har likevel retten blitt modernisert, og gitt nye og mange spennende former for tilbereding. I dag har vi langt større tilgang på grønnsaker året rundt enn tilfellet var den gangen mølja var livsviktig sikringskost på vinteren, og vi har fått økt tilgang på ulike former for krydder. Og i dag er det nesten like vanlig å servere fisken til mølja i form av filet – loins – som de tradisjonelle «kotelettene».

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Framtid i Nord
Lofotposten
Lyngenlam
SpareBank 1 Regnskapshuset
Avisa Nordland
Ishavskraft
iFinnmark
Fremover
Violet Road
Krysspress
Premiér AS
Helgelendingen
Bakehuset Nord-Norge
EiendomsMegler 1
SpareBank 1 Forvaltning
Snakk
Sparebank 1 Nord-Norge
Altaposten
Troms Folkeblad
Rana Blad
Nordlys
Brødrene Ingebrigtsen
Vesterålen Online