Her Bor Vi

Foto:

Alexander Benjaminsen/ MatPrat

Skreimølje

Publisert: 9. februar 2017 12:03 Av: Skjalg Andreassen, Krysspress

Mølje med torsk, lever og rogn er «nasjonalretten» i nord.

Perioden januar-april er høysesong for det som i dag er høystatusmat, men som tradisjonelt har vært mat for alle samfunnslag – nettopp på grunn av den store tilgjengeligheten kystfolket har hatt på skrei i høysesongen.

I utgangspunktet er dette veldig enkel mat, der fisken serveres skåret i skiver, med poteter og flatbrød som eneste tilbehør og salt og pepper som eneste krydder. I løpet av de siste årene har likevel retten blitt modernisert, og gitt nye og mange spennende former for tilbereding. I dag har vi langt større tilgang på grønnsaker året rundt enn tilfellet var den gangen mølja var livsviktig sikringskost på vinteren, og vi har fått økt tilgang på ulike former for krydder. Og i dag er det nesten like vanlig å servere fisken til mølja i form av filet – loins – som de tradisjonelle «kotelettene».

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Ishavskraft
SpareBank 1 Regnskapshuset
Nordlys
SpareBank 1 Forvaltning
Fremover
Lyngenlam
Helgelendingen
Framtid i Nord
Bakehuset Nord-Norge
Harstad Tidene
Premiér AS
Violet Road
Lofotposten
iTromsø
Rana Blad
Troms Folkeblad
Avisa Nordland
iFinnmark
EiendomsMegler 1
Brødrene Ingebrigtsen
Krysspress
Altaposten
Vesterålen Online
SpareBank 1 Finans Nord-Norge