Her Bor Vi

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress.

Universitetet i Tromsø

Publisert: 28. mars 2017 00:44 Av: Skjalg Andreassen, Krysspress

Siden åpningen i 1972 har Universitetet i Tromsø vokst seg til å bli byens hjørnesteinsbedrift.

Motivet for å etablere et universitet i Nord-Norge var opprinnelig for å bedre dekningen av prester og leger i landsdelen. Tanken ble først lansert i 1918, men spørsmålet kom ikke på politisk dagsorden før i 1962. 28. mars 1968 vedtok stortinget å etablere universitetet, og de første studentene var på plass i 1972.

Gjennom hele 1970-tallet førte etableringen av universitetet og økningen i studenttallene til at Tromsø som by ble fullstendig endret. Befolkningsøkningen i seg selv ble betydelig, men i tillegg førte tilførselen av så mange studenter til en markant foryngelse av befolkningen, med økning i kulturell og politisk aktivitet som resultat. Alt dette ble forsterket av at universitetet både hadde kontorer og undervisning i leide lokaler i sentrum, frem til universitetsområdet i Breivika begynte å ta form i 1978.

UIT er med sine 15.500 studenter og rundt 3.300 ansatte det tredje største av Norges åtte universiteter, og verdens nordligste universitet. Institusjonen har vokst sterkt, ikke bare organisk, men også i form av fusjoner. I 2009 fusjonerte UIT med Høgskolen i Tromsø, og i 2013 med Høgskolen i Finnmark, noe som førte til dagens navn – Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet – og en fordeling på tre universitetsbyer: Alta, Hammerfest og Tromsø. Fra 2016 ble også Høgskolen i Harstad og Høgskolen i Narvik fusjonert inn i UIT. Fakultetet for ingeniørvitenskap og teknologi styres fra Campus Narvik.

 

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

iFinnmark
iTromsø
Brødrene Ingebrigtsen
Lyngenlam
Snakk
Nordlys
Harstad Tidene
Rana Blad
Bakehuset Nord-Norge
Avisa Nordland
Framtid i Nord
Sparebank 1 Nord-Norge
Ishavskraft
Fremover
Vesterålen Online
SpareBank 1 Regnskapshuset
Troms Folkeblad
Lofotposten
Premiér AS
EiendomsMegler 1
SpareBank 1 Forvaltning
Helgelendingen
Violet Road
Krysspress