Her Bor Vi

Svarta Bjørn

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Svarta Bjørn

Publisert: 22. januar 2016 13:17 Av: Thale Skogstad, Krysspress

Hvem var egentlig Svarta Bjørn?

Spørsmålene rundt den nordnorske «rallarkokka» på Ofotbanen er mange, og historiene er en blanding av myter og virkelighet. Spekulasjonene om det er flere kvinner som bar dette klengenavnet har også vært mange. Men siden1970-tallet er hennes identitet koplet til Anna Rebecka Hofstad fra Offersøy i Alstahaug. Hun skal ha tjenestegjort ved flere gårder før hun endte opp i Rallarleiren i Rombaksbotn. Tilnavnet Svarta Bjørn skal hun ha fått på grunn av sitt svarte hår, mørke øyne og atletiske styrke. Ellers er kildene motstridende i sin beskrivelse av henne. Noen forteller om en vakker, erotisk og karismatisk kvinne, andre sier hun var lunefull, vill og storkjefta. Men at hun var et arbeidsjern er de fleste enige om.

Anna døde av tuberkulose, bare 22 år gammel. En medvirkende dødsårsak kan ha vært et sjalusidrama som endte i en slåsskamp med en annen kokke.

Etter sin død ble hun et symbol på kvinnelig slit og rallarliv, og gjennom viser, film, teater og festivaler lever minnet om Svarta Bjørn, en av Nord-Norges mest omtalte kvinner, videre.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Lyngenlam
Fremover
Avisa Nordland
Helgelendingen
Violet Road
Sparebank 1 Nord-Norge
Snakk
SpareBank 1 Regnskapshuset
Krysspress
Rana Blad
Brødrene Ingebrigtsen
Bakehuset Nord-Norge
Nordlys
Troms Folkeblad
Vesterålen Online
EiendomsMegler 1
Harstad Tidene
iFinnmark
Framtid i Nord
Premiér AS
SpareBank 1 Forvaltning
Altaposten
Ishavskraft
Lofotposten