Her Bor Vi

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Nordlandsbunaden

Publisert: 6. februar 2017 13:37 Av: Skjalg Andreassen, Krysspress

Norges vakreste bunad var regnet som bunad for hele Nord-Norge.

Bunaden er i dag kjent både i blått og grønt, og ble først presentert og godkjent i Hålogaland Ungdomslag i 1928. Bunaden er i stor grad basert på draktmateriale fra Vefsn, og den er derfor også omtalt som Vefsnbunad.

I lang tid fantes det ikke andre bunader i Nord-Norge enn Nordlandsbunaden, og den har derfor vært regnet som bunad for både Nordland, Troms og Finnmark. Den ble komponert etter at ungdomslagene på Helgeland på 1920-tallet satte ned ei nemnd for å samle draktmateriale fra området. Arbeidet ble gjennomført av Astrid Langjord, Anne Svare og Inga Rørvik. Broderiene er hentet fra tøystykker funnet på gården Røyto i Vefsn, og fasongen er inspirert av brudekjole fra Ravassåsen i Vefsn.

Frem til krigen var bunaden grønn, men etter den tid ble også den blå fargen godkjent – og den blå er i dag den mest vanlige.

I 2009 ble Nordlandsbunaden kåret til Norges vakreste bunad i en spørreundersøkelse gjennomført av Norsk Flid Husfliden, og også i mindre høytidelige kåringer gjennomført av dagsavisene, markerer den seg alltid i det desiderte toppsjiktet.

 

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Premiér AS
Brødrene Ingebrigtsen
Vesterålen Online
Helgelendingen
iTromsø
Violet Road
EiendomsMegler 1
iFinnmark
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Fremover
Krysspress
Lyngenlam
Nordlys
Rana Blad
Framtid i Nord
Sparebank 1 Nord-Norge
Altaposten
Ishavskraft
Lofotposten
SpareBank 1 Regnskapshuset
SpareBank 1 Forvaltning
Snakk
Harstad Tidene
Troms Folkeblad