Her Bor Vi

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Nordlandsbunaden

Publisert: 6. februar 2017 13:37 Av: Skjalg Andreassen, Krysspress

Norges vakreste bunad var regnet som bunad for hele Nord-Norge.

Bunaden er i dag kjent både i blått og grønt, og ble først presentert og godkjent i Hålogaland Ungdomslag i 1928. Bunaden er i stor grad basert på draktmateriale fra Vefsn, og den er derfor også omtalt som Vefsnbunad.

I lang tid fantes det ikke andre bunader i Nord-Norge enn Nordlandsbunaden, og den har derfor vært regnet som bunad for både Nordland, Troms og Finnmark. Den ble komponert etter at ungdomslagene på Helgeland på 1920-tallet satte ned ei nemnd for å samle draktmateriale fra området. Arbeidet ble gjennomført av Astrid Langjord, Anne Svare og Inga Rørvik. Broderiene er hentet fra tøystykker funnet på gården Røyto i Vefsn, og fasongen er inspirert av brudekjole fra Ravassåsen i Vefsn.

Frem til krigen var bunaden grønn, men etter den tid ble også den blå fargen godkjent – og den blå er i dag den mest vanlige.

I 2009 ble Nordlandsbunaden kåret til Norges vakreste bunad i en spørreundersøkelse gjennomført av Norsk Flid Husfliden, og også i mindre høytidelige kåringer gjennomført av dagsavisene, markerer den seg alltid i det desiderte toppsjiktet.

 

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

SpareBank 1 Forvaltning
Helgelendingen
Fremover
Snakk
Troms Folkeblad
SpareBank 1 Regnskapshuset
iFinnmark
Vesterålen Online
Sparebank 1 Nord-Norge
Ishavskraft
EiendomsMegler 1
Framtid i Nord
Krysspress
Premiér AS
Brødrene Ingebrigtsen
Avisa Nordland
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Violet Road
Rana Blad
Altaposten
Nordlys
Bakehuset Nord-Norge
iTromsø
Lofotposten