Her Bor Vi
Foto:
Ulrike Naumann, Tromspotet
Målselvnepa omtales som det nordnorske eplet, og er en gammel nordnorsk plantearvgrønnsak. Den har hatt de samme egenskapene og vært i
kontinuerlig bruk i minst 50 år. Den er en videreutvikling av «Russenepa» som ble importert på 1800-tallet via pomorhandelen.
Ole Enok Olsen fra Målselv regnes som opphavsmann til Målselvnepe sånn som vi kjenner den i dag: Gul, sirkelrund og med mye smak. Navnet har den fått til dels fordi den ble dyrket i Målselv, men også fordi dyrkere i andre deler av Nord-Norge fikk frø herfra.
Målselvnepe er nå godkjent av den internasjonale komiteen for Smakens Ark, registeret for tradisjonsrike, men relativt lite brukte matprodukter med høy kvalitet og lokal produksjon. De fleste spiser Målselvnepe rå, men den er like velegnet i supper, lapskaus, nepestuing og wok
Deltakere