Her Bor Vi

Gulløye

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Gulløye

Publisert: 19. november 2015 12:46 Av: Thale Skogstad, Krysspress

Gulløye er Nord-Norges egen potet, og har vært dyrket i landsdelen i mer enn hundre år. Historisk skal denne poteten ha vært i skreppa til rallarne som kom vandrende over kjølen fra Sverige. I dag dyrkes den i hovedsak kun nord for polarsirkelen. Gulløye er lett gjenkjennelig med sine røde groehull eller «øyan» – noe den forøvrig er alene om å ha, og som sannsynligvis er bakgrunn for potetens navn.

Potetens kraftige smak og melne konsistens forklares med den intensive nordnorske vekstsesongen. Potetsorten er lunefull og avlingene varierer endel fra år til år. Den sprekker lett ved opptak og lagring, og må derfor behandles forsiktig.

«Gulløye fra Nord-Norge» er en beskyttet betegnelse, og den første nordnorske poteten i historien som har blitt eksportert sørover.

Dette er en gourmetpotet for «kjennere» som vet hva en god potet betyr for matopplevelsen.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Helgelendingen
Krysspress
Brødrene Ingebrigtsen
Lyngenlam
Premiér AS
Nordlys
Lofotposten
Bakehuset Nord-Norge
Harstad Tidene
Troms Folkeblad
Framtid i Nord
Violet Road
iFinnmark
Vesterålen Online
EiendomsMegler 1
SpareBank 1 Regnskapshuset
Avisa Nordland
Fremover
Snakk
Sparebank 1 Nord-Norge
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
SpareBank 1 Forvaltning
iTromsø
Altaposten