Her Bor Vi

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress.

Den ikoniske reisen

Publisert: 14. april 2017 02:59 Av: Skjalg Andreassen, Krysspress

2. juli 1893 la kaptein Richard With ut på den første rundturen med DS «Vesteraalen» på det som ble hurtigruta.

Skipet forlot Trondheim med kurs for Hammerfest, og i dag liker vi å omtale den moderne og utvidede rundreisen mellom Bergen og Kirkenes som «Verdens vakreste sjøreise». Reisen var sikkert like vakker i 1893, men noe av det spesielle – og dristige – var å sette opp en så stram ruteplan for seilasen. Mange mente det var hasardiøst å skulle seile mellom Trondheim og Hammerfest på mindre enn tre døgn vinterstid, men da det viste seg at DS «Vesteraalen» hadde omtrent samme punktlighet på vinteren som på sommeren, ble det i 1894 gitt klarsignal til å sette inn ytterligere ett skip i ruten, DS «Sirius» fra Det Bergenske Dampskibsselsab (BDS).

På den første reisen ble strekningen mellom Trondheim og Hammerfest gjennomført på 67 timer. Over 100 år senere tilbakelegges den samme distansen på drøyt 65 timer. Dette har selvsagt sammenheng med en sterk økning i antall anløpssteder, og etter at «Sirius» ble satt i trafikk ble ruten supplert med flere anløpssteder og flere skip.

Fra 1907 ble det drevet sammenhengende rute to ganger per uke mellom Bergen og Vadsø, mens det i 1914 ble utvidet til fem ukentlige turer mellom Bergen og Kirkenes. Først i 1953 ble det opprettet daglige forbindelser på alle anløpssteder mellom Bergen og Kirkenes.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

iTromsø
Framtid i Nord
Fremover
Lyngenlam
Lofotposten
Krysspress
Avisa Nordland
Rana Blad
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Altaposten
SpareBank 1 Regnskapshuset
Bakehuset Nord-Norge
iFinnmark
Sparebank 1 Nord-Norge
Violet Road
Harstad Tidene
Ishavskraft
SpareBank 1 Forvaltning
Nordlys
Snakk
Vesterålen Online
Helgelendingen
EiendomsMegler 1
Premiér AS