Aktuelt

Foto: VADSØ KOMMUNE

Lokal butikk ble gjort til prøverom

Vadsø-ordfører Hans-Jacob Bønå har spesielle grunner for å følge konflikten mellom Mack og Rema 1000.

– Jeg er veldig opptatt av at forbrukerne skal være bevisste, og bruke forbrukermakta til å påvirke hvilke tilbud man får å velge i, sier han.

Han har selv personlig erfaring med at forbrukerne ikke alltid er like bevisste – og at viktige muligheter dermed går tapt.

 

Måtte selge til kostpris

For noen år tilbake solgte han klær og produkter for Stormberg i butikken sin. Stormberg er et populært merke, og befolkningen i Vadsø satte pris på å få en egen butikk med Stormberg-produkter. Kundetilstrømningen var stor, men omsetningen sto på ingen måte i samsvar med butikkbesøket.

– Vi merket at kundene kom i butikken vår for å prøve klær. Etterpå gikk de hjem og bestilte de samme produktene over nettet, for å spare en femtilapp eller der omkring. For oss i butikken var det umulig å tjene penger på denne virksomheten, og vi måtte hele tiden selge varene til kostpris for i det hele tatt bli kvitt dem. Særlig gjaldt dette klesplagg i sjeldne størrelser, forklarer ordføreren – som i sitt sivile liv er malermester av yrke.

Så snart muligheten åpnet seg, fikk butikksjefen avviklet forhandlerstatusen med Stormberg.

– Det var en svært enkel avgjørelse å ta, særlig fordi virksomheten aldri var ment å være noe annet enn et lite supplement til kjernevirksomheten vår. I fargehandelen vår selger vi en del arbeidsklær, og butikksjefen vår trodde det var en god idé å kunne tilby folk i Vadsø et såpass attraktivt merke som Stormberg. Den ideen viste seg altså å være feil, sier han.

 

De fleste som bor i Nord-Norge er opptatt av at vi skal ha spennende byer, med mange tilbud å velge i. Men om tilbudene skal opprettholdes må vi faktisk være bevisste som forbrukere, og benytte oss av tilbudene

Hans-Jacob Bønå, ordfører i Vadsø

Må tenke langsiktig

– Er dette bittert å tenke på?

– Nei, slett ikke, men jeg blir betenkt – det må jeg innrømme. De fleste som bor i Nord-Norge er opptatt av at vi skal ha spennende byer, med mange tilbud å velge i. Men om tilbudene skal opprettholdes må vi faktisk være bevisste som forbrukere, og benytte oss av tilbudene. Hvis du synes det er viktig at det finnes bankfilialer der du bor, så må du velge den banken som er til stede i lokalsamfunnet ditt, og hvis du synes det er viktig at butikken du handler i skal selge produkter fra Mack, så må du faktisk kjøpe disse produktene, påpeker han.

– Vil du selv boikotte Rema 1000 dersom Mack-produktene fjernes fra butikkhyllene deres?

– Som ordfører vil jeg selvsagt ikke oppfordre til boikott av butikker. Men jeg ønsker at forbrukerne skal være bevisste når de gjør sine valg, at de tenker litt mer langsiktig og at de velger lokale produkter der dette er mulig, sier han.

 

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Ishavskraft
Sparebank 1 Nord-Norge
Snakk
Premiér AS
Altaposten
Framtid i Nord
iFinnmark
Avisa Nordland
Fremover
Brødrene Ingebrigtsen
EiendomsMegler 1
Bakehuset Nord-Norge
Rana Blad
Harstad Tidene
Krysspress
Lofotposten
Violet Road
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Lyngenlam
Vesterålen Online
Helgelendingen
Troms Folkeblad
SpareBank 1 Forvaltning
iTromsø