Aktuelt

Konditor Brita Wiesener

Konditotor Brita Wiesener lager kakebunner. (Foto: RUNE STOLTZ BERTINUSSEN, Krysspress)

God – Helt fra bunnen av

Når konditor Brita Wiesener baker kaker, baker hun alt. Også bunnene.

– Selv om vi driver industriell produksjon, så baker vi på skikkelig vis! Og det gjør vi ved alle bakeriene våre – i Longyearbyen, Vadsø, Hammerfest, Alta, Tromsø, Finnsnes og i Svolvær, forteller produksjonssjef Kjell Vidar Jensen.

I denne produksjonen brukes ekte råvarer, som egg, meierismør og kremfløte – likevel er det mange som tror at Bakehuset Nord-Norges produkter er skapt av halvfabrikata eller pulverblandinger.

Direktør Inge Forsaa mener det er to grunner til at misforståelsen har fått feste seg.

Inge Forsaa

Direktør Inge Forsaa mener det er to grunner til at forbrukerne ikke vet nok om måten Bakehuset Nord-Norge produserer på.

Årsak 1: Har overlevd dagligvarerevolusjonen

– Det norske forbrukermønsteret ble revolusjonert fra begynnelsen av 1990-tallet. De største dagligvarekjedene ble på kort tid fullstendig dominerende, og disse var den gangen tuftet på en filosofi om å ha like produkter og likt sortiment i alle sine butikker. Valgmulighetene for kundene ble begrenset, men erstattet av mulighetene for å kunne handle til lavere pris, forteller han.

I dag er dette endret. Nå er lokale produkter og spesialiteter langt høyere verdsatt – og lokale leverandører er ønsket velkommen i butikkhyllene, også i de store dagligvarekjedene.

– Problemet er at det ikke er så mange aktører i den lokale matindustrien som har klart å overleve de årene som har gått. Det er få av oss, og da er det faktisk ikke rart hvis noen tror at vi har tatt «snarveier» for å overleve, sier han.

De fremste konkurrentene våre er de internasjonale aktørene

Direktør Inge Forsaa

Årsak 2: Konkurransen med utlandet

– I løpet av de siste årene har det vokst frem en rekke håndverksbakerier som produserer i relativt liten skala, og av høy kvalitet. Men de fremste konkurrentene våre er de internasjonale aktørene. Produktene deres finner du i frysediskene, i vakuumpakninger eller som halvfabrikata – der de selges som «butikkbakt». Når vi – særlig i distriktene – fremstår som en veldig stor aktør, er det kanskje til å forstå at vi av noen kan fremstå som en nasjonal eller internasjonal aktør, som produserer på samme måte som dem, sier Forsaa.

– Er dette noe som sårer stoltheten?

– Nei, men det er en påminnelse om at vi skal være åpne – og fortelle hva vi gjør og hvordan vi gjør det, mener han.

Bildekarusell:

KAKEPRODUKSJON - fra bunnen av

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

EiendomsMegler 1
iTromsø
iFinnmark
Brødrene Ingebrigtsen
Troms Folkeblad
Premiér AS
Ishavskraft
Fremover
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Avisa Nordland
Nordlys
Violet Road
SpareBank 1 Forvaltning
Lyngenlam
Altaposten
Bakehuset Nord-Norge
Vesterålen Online
Framtid i Nord
Helgelendingen
Krysspress
Snakk
SpareBank 1 Regnskapshuset
Rana Blad
Sparebank 1 Nord-Norge