Her Bor Vi

Gulløye

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Gulløye

Publisert: 19. november 2015 12:46 Av: Thale Skogstad, Krysspress

Gulløye er Nord-Norges egen potet, og har vært dyrket i landsdelen i mer enn hundre år. Historisk skal denne poteten ha vært i skreppa til rallarne som kom vandrende over kjølen fra Sverige. I dag dyrkes den i hovedsak kun nord for polarsirkelen. Gulløye er lett gjenkjennelig med sine røde groehull eller «øyan» – noe den forøvrig er alene om å ha, og som sannsynligvis er bakgrunn for potetens navn.

Potetens kraftige smak og melne konsistens forklares med den intensive nordnorske vekstsesongen. Potetsorten er lunefull og avlingene varierer endel fra år til år. Den sprekker lett ved opptak og lagring, og må derfor behandles forsiktig.

«Gulløye fra Nord-Norge» er en beskyttet betegnelse, og den første nordnorske poteten i historien som har blitt eksportert sørover.

Dette er en gourmetpotet for «kjennere» som vet hva en god potet betyr for matopplevelsen.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

iFinnmark
iTromsø
Harstad Tidene
Premiér AS
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
SpareBank 1 Forvaltning
Fremover
Bakehuset Nord-Norge
Helgelendingen
Vesterålen Online
Troms Folkeblad
SpareBank 1 Regnskapshuset
Altaposten
Lofotposten
Krysspress
Brødrene Ingebrigtsen
Sparebank 1 Nord-Norge
Rana Blad
Snakk
Lyngenlam
Nordlys
Framtid i Nord
Avisa Nordland
Violet Road