Her Bor Vi

Foto:

foto:altgodt/Gunda Djupvik

Møsbrømlefse

Publisert: 3. november 2016 22:15 Av: Thale Skogstad, Krysspress

Dette er en fylt og mektig lefse – som kan nytes til både frokost, middag og kvelds.

Enkelte synes Møsbrømlefsa er god til gammelsalta sei, mens andre vil nyte den som dessert. Det er en lokal rett fra Salten-distriktet, og noen hevder at den er selve matsjela til Indre Salten – i området rundt Fauske og Rognan. Den er blitt et symbol på tilhørighet og tradisjon, og serveres på lokale tilstelninger som bygdetunsdager, festivaler og liknende. I alle år har den også blitt servert på togstasjonen i Fauske.

Møsbrøm er i hovedsak kokt brunost og melk/vann. Dette smøres på ei lefse før man tilsetter en god klatt rømme, litt sukker og smør. Deretter steges det hele på en takke. Tradisjonen tro skal møsbrømlefse spises med fingrene og ikke med kniv og gaffel.

Selve opprinnelsen til denne retten antas å stamme fra bakstekoner som laget seg en leiv de smurte med prim, og kanskje litt rømme, når flatbrødbakstedagen var over. Dette ga energi etter en hard dag.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Sparebank 1 Nord-Norge
Brødrene Ingebrigtsen
Lofotposten
Avisa Nordland
EiendomsMegler 1
Nordlys
Snakk
Troms Folkeblad
Vesterålen Online
Premiér AS
SpareBank 1 Regnskapshuset
SpareBank 1 Forvaltning
Framtid i Nord
Fremover
Rana Blad
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Helgelendingen
Altaposten
Violet Road
Harstad Tidene
iFinnmark
Bakehuset Nord-Norge
iTromsø
Ishavskraft