Her Bor Vi

Foto:

foto:altgodt/Gunda Djupvik

Møsbrømlefse

Publisert: 3. november 2016 22:15 Av: Thale Skogstad, Krysspress

Dette er en fylt og mektig lefse – som kan nytes til både frokost, middag og kvelds.

Enkelte synes Møsbrømlefsa er god til gammelsalta sei, mens andre vil nyte den som dessert. Det er en lokal rett fra Salten-distriktet, og noen hevder at den er selve matsjela til Indre Salten – i området rundt Fauske og Rognan. Den er blitt et symbol på tilhørighet og tradisjon, og serveres på lokale tilstelninger som bygdetunsdager, festivaler og liknende. I alle år har den også blitt servert på togstasjonen i Fauske.

Møsbrøm er i hovedsak kokt brunost og melk/vann. Dette smøres på ei lefse før man tilsetter en god klatt rømme, litt sukker og smør. Deretter steges det hele på en takke. Tradisjonen tro skal møsbrømlefse spises med fingrene og ikke med kniv og gaffel.

Selve opprinnelsen til denne retten antas å stamme fra bakstekoner som laget seg en leiv de smurte med prim, og kanskje litt rømme, når flatbrødbakstedagen var over. Dette ga energi etter en hard dag.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Troms Folkeblad
Vesterålen Online
Helgelendingen
Krysspress
EiendomsMegler 1
SpareBank 1 Regnskapshuset
Brødrene Ingebrigtsen
Nordlys
Lyngenlam
Altaposten
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Sparebank 1 Nord-Norge
Framtid i Nord
iTromsø
Snakk
Lofotposten
Bakehuset Nord-Norge
Premiér AS
Violet Road
Avisa Nordland
Rana Blad
Fremover
SpareBank 1 Forvaltning
Ishavskraft