Her Bor Vi

Haill

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Haill

Publisert: 24. oktober 2015 01:00 Av: Thale Skogstad, Krysspress

«Haill» er et gammelt nordnorskt uttrykk, der mannen hadde sin siste natt med kona før han la ut på fiske, noe som skulle bringe fiskelykke og stor fangst. Hvor ordet «haill» kommer fra, vites ikke sikkert. Én mulig forklaring kan være at det kommer av hell (fiskelykke), men det kan også komme av hold – å holde på noe.

På folkemunne skal uttrykket ha sin opprinnelse i kvinnens utspekulerte sinn. Når gubben var på fiske i lange perioder, slet kjerringa med å stille sine ustyrlige lyster. I tillegg var hun redd for at mannen skulle være utro. Derfor passet hun på å «få seg» før han dro, ved å lure den stakkars mannen til å tro at dette var en forutsetning for et vellykket fiske. En annen teori er at dette var mannens måte å sikre seg en runde i sengehalmen.

I dag sier man at jo ferskere «haill», jo større fisk, og for å sikre at «haillet» holder seg ferskt er det viktig og ikke vaske seg. «Haillet» kan vedlikeholdes ved «handhaill». Om man trenger litt ekstra «haill» så kan dette nå også kjøpes på tube!!!

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Vesterålen Online
Helgelendingen
Framtid i Nord
Lofotposten
Violet Road
Altaposten
Troms Folkeblad
Fremover
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
iFinnmark
SpareBank 1 Regnskapshuset
Avisa Nordland
Krysspress
SpareBank 1 Forvaltning
Nordlys
Lyngenlam
Snakk
iTromsø
EiendomsMegler 1
Premiér AS
Rana Blad
Brødrene Ingebrigtsen
Sparebank 1 Nord-Norge
Bakehuset Nord-Norge