Her Bor Vi

Foto:

Marianne Aronsen, Sjømatrådet

Torsketunger

Publisert: 20. februar 2017 13:32 Av: Skjalg Andreassen, Krysspress

Torsketungene er både en delikatesse og viktig nordnorsk kulturhistorie.

Selve matretten er ikke bare begrenset til Nord-Norge, for også ellers i landet benytter de muligheten til å nyte nydelige sprøstekte torsketunger – enten som forrett eller som fullverdig middag. Men selvsagt er dette en nordnorsk spesialitet; tradisjonen kommer tross alt fra lofotfisket og innsiget av skrei.

Skjæring av torsketunger var en lukrativ jobb for unger som bodde i nærheten av fiskemottakene i Lofoten under lofotfisket. Da fisken ble landet ble torskehodene kappet og kastet til side, og ivrige gutter tredde hodene på et spesialbygd stativ der «tungene» sirlig ble skåret av og solgt til en høyst anstendig kilopris. Tradisjonen lever i beste velgående den dag i dag, der de ivrigste og raskeste skjærerne kan tjene seg et sekssifret beløp i løpet av sesongen – selv om de ikke er mer enn 10-15 år gamle. Noen vesentlige forskjeller er det likevel på dagens tungeskjæring i forhold til hva som var vanlig i gamle dager. For det første er jentene kommet til, og for det andre blir ikke hodene kastet, slik det var vanlig å gjøre i gamle dager. Når det mest verdifulle er fjernet, tungene og kjakene, blir hodene tørket, malt og eksportert.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Brødrene Ingebrigtsen
Rana Blad
Helgelendingen
Snakk
Altaposten
Bakehuset Nord-Norge
Lofotposten
Vesterålen Online
Nordlys
Premiér AS
Troms Folkeblad
SpareBank 1 Forvaltning
Violet Road
Sparebank 1 Nord-Norge
EiendomsMegler 1
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
SpareBank 1 Regnskapshuset
iFinnmark
Avisa Nordland
Ishavskraft
Lyngenlam
Krysspress
Framtid i Nord
Harstad Tidene