Her Bor Vi

Foto:

Sametinget

Samekoftene

Publisert: 3. februar 2017 13:37 Av: Skjalg Andreassen, Krysspress

Du vil finne utallige varianter av den samiske festdrakten.

Kofta, den samiske folkedrakten, blir benyttet av samer over hele Nordkalotten. Snittet og fasongen på koftene er stort sett lik over hele det samiske området, men fargene, dekoren og hodeplaggene varierer svært mye fra distrikt til distrikt – og til en viss grad følger draktvariantene de samiske dialektgrensene.

Mennenes kofter er kortere enn kvinnenes, og hodeplaggene er svært forskjellige mellom kvinner og menn. Både kofte og lue er dekorert med bånd, blonder, tinntrådbroderier, kråkesølv og skinn. Dekoren kan vise religion, geografisk tilhørighet, hvilken familie man tilhører, og om man er gift eller ugift.

Som andre folkedrakter er samekofta en identitetsmarkør. Tidligere var det vanlig å bruke kofte både til hverdag og fest, men i dag brukes drakten stort sett ved høytider og festlige anledninger. Kofta er blitt et stasplagg, og dette er den positive siden av historien. Den langt mindre ærerike forklaringen på at samene sluttet å bruke kofte til hverdags, handler om diskriminering og en hardhendt fornorskningspolitikk, der særlig samer som var i daglig kontakt med majoritetsbefolkningen valgte å skjule identiteten sin ved å gå i andre klær.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Snakk
Violet Road
EiendomsMegler 1
Krysspress
Altaposten
Avisa Nordland
Lofotposten
Framtid i Nord
Sparebank 1 Nord-Norge
SpareBank 1 Forvaltning
Premiér AS
Rana Blad
Bakehuset Nord-Norge
Harstad Tidene
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
SpareBank 1 Regnskapshuset
Ishavskraft
Lyngenlam
iTromsø
Fremover
Brødrene Ingebrigtsen
Helgelendingen
Nordlys
Vesterålen Online