Her Bor Vi

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Hålogaland teater

Publisert: 9. februar 2017 12:15 Av: Skjalg Andreassen, Krysspress

Helt siden opprettelsen i 1971 har Hålogaland teater vært blant Nord-Norges viktigste institusjoner – i særklasse blant kulturinstitusjonene.

Læreren og forfatteren Lars Berg var en av forkjemperne for etableringen av det som ble landets første regionteater, og Berg skrev også teatrets åpningsforestilling, en forestilling om Petter Dass.

«Nordnorsk mål på nordnorsk scene» var Bergs visjon, og bruken av nordnorsk dialekt har vært blant teatrets viktigste suksesskriterier i alle teatrets epoker, både ved de store publikumssuksessene, Arthur Arntzen-oppsetningene «Oluf» (1988) og «Den fordømte nordlendingen» (1996), og også de tidlige suksessene som gjorde teatret kjent, som Klaus Hagerup-oppsetningene «Det e her æ høre tel» (1973) og «Dikt og førrbainna løgn» (1976).Til den sistnevnte forestillingen ble sluttsangen «Ellinors vise» skrevet, med melodi av Sverre Kjelsberg, og denne rager stadig blant de aller største nordnorske viseskattene.

Teateret hadde sin første arbeidsdag 15. august 1971, men levde lenge et kummerlig liv. Da kulturhuset i Tromsø åpnet i 1984, fikk teateret dette som fast scene, men eget teaterhus kom ikke på plass før i 2005, med åpning 4. november. Det nye teaterhuset har tre scener.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Krysspress
Brødrene Ingebrigtsen
iFinnmark
SpareBank 1 Forvaltning
Troms Folkeblad
iTromsø
Lofotposten
Nordlys
Sparebank 1 Nord-Norge
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Snakk
Vesterålen Online
Fremover
Ishavskraft
Lyngenlam
Harstad Tidene
Helgelendingen
SpareBank 1 Regnskapshuset
Altaposten
Framtid i Nord
Rana Blad
Avisa Nordland
Bakehuset Nord-Norge
Premiér AS