Her Bor Vi

Foto:

Finnmarksløpet / Kjell O. Brun.

Finnmarksløpet

Publisert: 6. mars 2017 17:29 Av: Skjalg Andreassen, Krysspress

Finnmarksløpet har vokst fra å være et arrangement for entusiaster til å fange interesse både nasjonalt og internasjonalt.

Det hele startet i 1981, da Alta trekkhundklubb arrangerte den første utgaven av løpet, som i dag består av tre ulike løp: 500 kilometeren som kjøres med åtte hunder, åpen klasse som strekker seg over hele Finnmark fylke og 1.000 kilometer med spann på inntil 14 hunder, og juniorklassen som går over 205 kilometer og maksimalt teller seks hunder i spannet. Alle distansene har start og målgang i Alta, og den lengste distansen strekker seg til Kirkenes og tilbake til startpunktet.

I dag er Finnmarksløpet blant de mest anerkjente hundesledeløpene i verden, i godt selskap med Iditarod, som siden 1973 har vært arrangert i Alaska, og som strekker seg over inntil 1.606 kilometer. I Norge er det bare Femundløpet, med start fra Røros, som kan tåle sammenlikning, men Femundløpet er av flere grunner en «lillebror» til Finnmarksløpet – både fordi distansen «bare» er 600 kilometer, og fordi dette løpet kom til lenge etter at Finnmarksløpet var etablert.

Finnmarksløpet tiltrekker seg både internasjonal interesse og deltakere fra andre land. Slike arrangementer er det ikke så mange av i Nord-Norge, ettersom sentrale myndigheter og nasjonale idrettsledere har sørget for at det ikke har vært arrangert mer enn ett internasjonalt mesterskap i landsdelen.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Premiér AS
Harstad Tidene
Lofotposten
Avisa Nordland
iTromsø
Fremover
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Ishavskraft
iFinnmark
Snakk
Framtid i Nord
SpareBank 1 Regnskapshuset
Troms Folkeblad
SpareBank 1 Forvaltning
Helgelendingen
Altaposten
Brødrene Ingebrigtsen
Sparebank 1 Nord-Norge
Bakehuset Nord-Norge
EiendomsMegler 1
Lyngenlam
Violet Road
Vesterålen Online
Krysspress