Aktuelt

Steinulf Henriksen, om talent

Steinulf Henriksen leter etter helt andre egenskaper hos dagens journalister enn dem han selv ble anerkjent for som ung.
Foto: RUNE STOLTZ BERTINUSSEN , KRYSSPRESS

Frykter at døra stenges

I generasjoner har lokalavisene vært inngangsdøra til fremragende kunstnere.

– Jeg frykter at vi vil se færre slike eksempler i fremtiden, sier redaktør Steinulf Henriksen i Folkebladet.

Arthur Arntzen, Svein Andersen, Dagfinn Bakke, Kari Bremnes, Tore Skoglund, Knut Smistad, Frank A. Jenssen, Arvid Hanssen, Jon Michelet, Kjell Fjørtoft – og så videre, og så videre… Alle har de det til felles at de startet sine karrierer i nordnorske lokalaviser – og senere ble nasjonalt anerkjente kunstnere innenfor svært forskjellige sjangere.

– Er det nedgang i lesertall og annonseinntekter som gjør at lokalavisene ikke lenger vil ha rollen som arena for kunstnerisk talent?

– Ja, til en viss grad, men bildet er nyansert. Det er mer presist å forklare endringene med nye medievaner og at også avisene er innrettet annerledes enn for en generasjon tilbake, forklarer han.

Selv var han ferdig med utdannelsen ved Norsk Journalisthøgskole i 1991, men han jobbet som journalist lenge før den tid.

– Da jeg selv begynte, var det med drivkraft og talent for å ville skrive. Da søkte avisene etter talenter med evne til formidling, og mange av disse hadde selvsagt også evne til å uttrykke seg på andre måter enn bare gjennom avisartikler. I dag søker vi etter mennesker med evne til flermedial tenkning, som behersker digitale verktøy, som jobber raskt – og så videre. I løpet av en generasjon er yrket blitt mer profesjonalisert, bransjen blitt mer effektiv og kanalene er blitt flere. Men jeg erkjenner at vi også har mistet noe på veien. Selv om mange av de som jobber i lokalavisene preges av allsidig formidlingsevne, tror jeg ikke bransjen vår kommer til utvikle like mange kunstnere som tidligere, sier han.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Altaposten
EiendomsMegler 1
Fremover
Sparebank 1 Nord-Norge
Helgelendingen
Bakehuset Nord-Norge
Lofotposten
Avisa Nordland
Premiér AS
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
SpareBank 1 Forvaltning
Troms Folkeblad
Krysspress
Brødrene Ingebrigtsen
Framtid i Nord
Lyngenlam
Violet Road
iFinnmark
SpareBank 1 Regnskapshuset
Snakk
Ishavskraft
Nordlys
Rana Blad
iTromsø